Kümme nõuannet ohututeks ja edukateks talvisteks sõitudeks

31.10.2018

Sõit talvel nõuab hoolikat planeerimist alates sõiduki rehvide ja elektrisüsteemi kontrollimisest ning lõpetades õigete võtete kasutamisega lumel ja jääl sõitmiseks. Järgi neid kümmet lihtsat nõuannet, et olla varustatud kõigega, mida vajad ohututeks ja edukateks talvisteks sõitudeks.

Milliseid kontrolle tuleks autol enne talvesõitu teha?

  1. Kuidas kontrollida rehvide turvalisust? 
    Kontrolli kõiki rehve (kaasa arvatud varuratast), et need ei oleks kahjustatud, rehvirõhk oleks soovituslikul tasemel ja et talve jooksul oleks kõigi rehvide mustri sügavus vähemalt 3 mm. Kindlasti paigaldada talverehvid, mis on mõeldud suurepärase haardumise pakkumiseks, kui temperatuur langeb alla 7 °C. 
     
  2.  Kuidas kontrollida seda, et mootor ei külmuks? 
    Külmumise vältimiseks kontrolli mootori jahutussüsteemi. Veendu, et jahutusvedeliku paak oleks täidetud, ja kontrolli jahutusvedeliku voolikuid enne pikale teekonnale asumist. 
     
  3. Kuidas kontrollida seda, kas autol tuleb õli vahetada? 
    Kontrolli korrapäraselt oma auto õlitaset. Nii nagu jahutusvedeliku puhul, kui käes on juba või peaaegu õlivahetuse aeg, tee seda enne reisile asumist. Kui sa pole kindel, milline õli on sinu auto jaoks õige, võta ühendust oma Toyota volitatud edasimüüjaga.
     
  4. Kuidas kontrollida auto elektrisüsteemi? 
    Kontrolli, kas aku klemmid on puhtad ja korralikult kinni. Kuna tulede, soojenduse ja klaasipuhastite kasutamise tõttu on koormus akule suurem, lase oma akut kontrollida Toyota ametliku edasimüüja juures, kui su aku on üle viie aasta vana. 
     
  5. Kuidas kontrollida auto tulesid? 
    Kontrolli enne väljasõitu tulesid. Need on olulised, et näeksid teisi ja teised näeksid sind. Kõnni ümber oma auto ja veendu, et kõik tuled töötaksid ning et need poleks kaetud talve jooksul tekkiva mustusega.

  6. Kuidas parandada nähtavust talvel sõitmisel?
    Esiklaas läheb talvel kiiresti mustaks. Lisa klaasipesuvedeliku paaki korrapäraselt klaasipesuvedelikku, mis sobib vähemalt –15 °C külma korral. Kontrolli, ega klaasipuhastid pole kahjustatud, ja vajaduse korral paigalda uued harjad. Lõpetuseks pühi enne sõitma hakkamist katuselt lumi ära. 
     
  7. Kuidas säilitada valvsust pikkadel sõitudel?
    Talvel sõitmine võib olla väsitav. Tee pikal sõidul iga kahe tunni tagant 15-minutiline paus. Maksimaalse valvsuse tagamiseks peatu einetamiseks, siruta jalgu ja joo alati ohtralt vett, et ei tekiks vedelikukaotust. Lahuta meelt muusika esituskavadega või kuula järele oma lemmikraadiosaateid Bluetooth®-raadio abil. 
     
  8. Kuidas sõita lumel ja jääl?
    Lumel ja jääl võib peatumisteekond olla kuni kümme korda pikem kui kuivades oludes. Sõida aeglaselt ja proovi alati pidurdada, kiirendada ja roolida sujuvalt, et vältida auto stabiilsuse ning kontrolli kaotamist.
     
  9. Kuidas pagasit sõidukisse reisiks paigutada?
    Veendu, et rasked esemed oleksid paigutatud tagaistmete taha jäävale pakiruumi põrandale. Kui vajad rohkem ruumi, kasuta lisapanipaikade tekitamiseks katuseraami ja hõlpsalt paigaldatavat katuseboksi. Kui vead haagist, lase asjatundjal paigaldada kvaliteetne veokonks. Lõpetuseks, kui võtad kaasa lemmikloomad, veendu, et koerapuur oleks kvaliteetne ja õigesti paigaldatud istmete taha. 
     
  10. Mida võtta kaasa hädaolukorra puhuks?
    Talvel pead alati hädaolukorraks valmis olema. Hoia oma autos alati soojad riided ning veekindlad ja vastupidavad jalanõud. Kui peaksid teele jääma, võiks alati käepärast olla taskulamp, mobiiltelefoni laadija, labidas ning vett ja süüa.
     

Tagasi